Około jeden procent kobiet, będących w okresie rozrodczym choruje na cukrzycę zanim zajdzie w ciążę, a u pięciu procent cukrzyca rozwija się w czasie ciąży. Kilkanaście lat temu kobieta z tą chorobą miała niewielkie szanse na urodzenie zdrowego dziecka. Obecnie, dzięki rozwojowi medycyny, nie ma przeszkód, aby stała się mamą, pod warunkiem, że zadba o zdrowie swoje oraz płodu.
Wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy z faktu, że mają podwyższony poziom cukru we krwi. Cukrzyca ciążowa ujawnia się wówczas, gdy kobieta spodziewa się potomka. W grupie ryzyka znajdują się kobiety powyżej 30 roku życia, otyłe, te, które wcześniej urodziły dzieci ważące 4-5 kg i te, w rodzinach których występowała już cukrzyca.
Lekarze apelują, aby wszystkie kobiety, które zamierzają zajść w ciążę powinny więc skontrolować poziom cukru we krwi. Jest to bardzo ważne, ponieważ większość wad wrodzonych związanych z cukrzycą powstaje w pierwszych tygodniach ciąży. Jeżeli cukrzyca zostanie rozpoznana dopiero w III trymestrze ciąży, wzrasta ryzyko pojawienia się wad wrodzonych u dziecka.
W ciążę chcą też zajść kobiety chorujące na cukrzycę. Aby nie doszło do powikłań ciąży oraz do powstania wad wrodzonych u płodu, przed tą decyzją powinny mieć wyrównaną glikemię czyli odpowiedni poziom cukru.
Kobieta chora na cukrzycę będąca w ciąży, musi rygorystycznie kontrolować stan swego zdrowia. Powinna prowadzić ścisłą kontrolę metaboliczną mierząc w domu poziom cukru we krwi 4-8 razy dziennie i dostosowywać indywidualnie dawki leku, naśladując fizjologiczne wydzielanie insuliny i nie dopuszczając do niebezpiecznego podwyższenia poziomu cukru we krwi. Obecnie na rynku istnieją nowoczesne insuliny przeznaczone dla kobiet w ciąży – szybko działające i bezpieczne dla płodu.