kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Kwas DHA ważny dla kobiet w ciąży
2009/10/23 15:20:00

Wiemy o ogromnym znaczeniu prawidłowej suplementacji witamin i minerałów dla zdrowia człowieka. Wiemy o konieczności suplementacji kwasu foliowego przez kobiety w ciąży. Ale ciągle zbyt mało mówi się o ogromnym znaczeniu suplementacji kwasu DHA.

DHA jest niezbędnym składnikiem budulcowym centralnego układu nerwowego. W ostatnim trymestrze ciąży i pierwszych trzech latach życia następuje najbardziej intensywny wzrost mózgu i rozwój centralnego układu nerwowego płodui dziecka. W tym okresie podaż DHA musi być odpowiednio wysoka, aby prawidłowo wykształcił się centralny układ nerwowy. Badania naukowe pokazują, że naturalna synteza kwasu DHA z prekursorów w pewnych okresach rozwojowych jest niewystarczająca. Suplementacja tego składnika jest konieczna zwłaszcza w okresach intensywnego wzrostu i rozwoju, ciąży i karmienia piersią oraz wchodzenia w wiek dojrzały. Zmiana nawyków żywieniowych w ostatnich dekadach spowodowała niską podaż kwasów omega-3 oraz zmianę prawidłowego stosunku kwasów omega-3 do omega-6 w diecie. Dodatkowa suplementacja kwasu DHA jest konieczna, aby uzupełnić niedobory tego składnika oraz przywrócić właściwe proporcje kwasów omega-3 i 6 w diecie.

DHA jest budulcem tkanki mózgowej i siatkówki oka, dlatego też odpowiednio wysokie spożycie DHA przez kobiety w ciąży ma wpływ na rozwój ośrodkowego układu nerwowego płodu a w konsekwencji funkcji poznawczych dziecka, mowy oraz narządu wzroku. Ponadto podaż kwasów DHA jest niezwykle cenna dla zdrowia matki. Może zmniejszać częstość występowania stanu przedrzucawkowego, czyli powikłań okołoporodowych, które dotykają nawet 8% ciężarnych. Podaż DHA ma wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji u kobiet ciężarnych. Ostatnie badania dowodzą, że kobiety w ciąży mogą bezpiecznie przyjmować 500 a nawet 1000 mg DHA na dobę.

Centralny układ nerwowy bardzo intensywnie rozwija się do 3-go roku życia (rys.2). Dlatego też dziecko karmione piersią powinno przyjmować DHA wraz z mlekiem matki. Aby to spełnić matka musi również spożywać odpowiednie ilości DHA. Jak wspomniano wyżej, podaż DHA jest ważna od pierwszych dni życia. Ma to wpływ na ostrość widzenia a następnie na rozwój zdolności poznawczych oraz rozwój psychomotoryczny w pierwszych latach życia. U dzieci prawidłowa podaż kwasu DHA ma również wpływ na ośrodkowy układ nerwowy oraz na obniżenie ryzyka zespołu metabolicznego i innych zaburzeń takich jak procesy miażdżycowe naczyń krwionośnych.

Zapotrzebowanie na kwas DHA wzrasta wraz z wiekiem, proporcjonalnie do masy ciała i towarzyszy zwiększonemu zapotrzebowaniu na pozostałe składniki odżywcze. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe w postaci suplementu są wskazane w przypadku diety ubogiej w DHA, czyli w przypadku wyłączenia z niej ryb morskich, co jest powszechną praktyką w Polsce. Głównym źródłem kwasu DHA są algi i tłuste ryby morskie. Jednakże w Polsce ich spożycie jest szczególnie niskie. Ponadto w przypadku kobiet w ciąży, matek karmiących, niemowląt i dzieci pojawia się problem zanieczyszczenia ryb morskich metalami ciężkimi (rtęć, ołów) oraz dioksynami. Dlatego też dobrą i bezpieczną alternatywą w tej sytuacji jest zastosowanie suplementów kwasu DHA wolnych od metali szkodliwych i o potwierdzonym pochodzeniu i czystości.

Materiał powstał w konsultacji z doc. dr hab. n.med. Piotrem Sochą



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: depresja poporodowa, dieta, dieta w ciąży, stan przedrzucawkowy


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »