kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Metafolina zamiast kwasu foliowego dla przyszłych mam
2009/3/15 8:20:00

Co druga kobieta może mieć problemy z przyswajalnością kwasu foliowego, zmniejszającego ryzyko wystąpienia wad układu nerwowego u dzieci, dlatego lekarze tak bardzo podkreślają znaczenie uzupełniania diety tą witaminą. Przyszłe mamy są coraz bardziej świadome roli kwasu foliowego i zwracają uwagę na sposób odżywiania w trakcie ciąży.

Ustalenie, która kobieta może mieć problemy z przyswajalnością kwasu foliowego, wymaga skomplikowanych badań i jest kosztowne. Wyeliminowanie ryzyka wad rozwojowych płodu powinno być priorytetem dla każdej kobiety w wieku rozrodczym, dlatego zalecana jest profilaktyczna suplementacja.
Kobieta zwykle dowiaduje się, że będzie mamą, między 4 a 6 tygodniem ciąży, kiedy mózg i rdzeń kręgowy dziecka są już ukształtowane. Najbardziej niebezpieczny jest więc niedobór kwasu foliowego u przyszłej mamy w okresie przedciążowym oraz w czasie pierwszych tygodni ciąży.
Odpowiedzią na problemy z przyswajalnością kwasu foliowego jest wprowadzenie na polski rynek Metafoliny, odkrytej przez naukowców w 1998 roku. Jest to substancja lepiej przyswajalna i gotowa do bezpośredniego wykorzystania przez organizm, co potwierdzają długookresowe badania z 2006 roku, przeznaczona przede wszystkim dla kobiet planujących ciążę, będących w ciąży oraz karmiących piersią i zapewnia kobietom najlepszą możliwą ochronę od samego początku ciąży.

Kwas foliowy, czyli inaczej witaminę B9, odkryto w 1935 roku. Otrzymano go z liści szpinaku i stąd właśnie wzięła się jego nazwa (po łacinie folium oznacza liść). Istnieje kilka czynników, które mogą powodować jego niedobory - w naszej diecie jest zbyt wiele produktów wysoce przetworzonych, a zbyt mało surowych warzyw i pełnych ziaren zbóż. Ponadto produkty zbyt długo przechowywane lub poddane obróbce termicznej tracą od 30% do 50% tej cennej witaminy.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ciąża, kwas foliowy, metafolina, poronienie, wady rozwojowe płodu


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »