Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego i są konieczne dla prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu. Niestety Polacy wciąż zbyt mało wiedzą o kwasach omega-3 i o tym, jak zapewniać je w swojej diecie.
Kwasy omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co oznacza, że są to tłuszcze, które posiadają w łańcuchu węglowodorowym wiązania podwójne (C=C). Występują w dużej ilości w roślinach oraz np. w rybach, które żywią się roślinami bogatymi w te związki. Są o wiele zdrowsze niż tłuszcze nasycone, czyli zwierzęce, które różnią się budową - posiadają w łańcuchu węglowodorowym wyłącznie wiązania pojedyncze (C-C).
DHA najbardziej korzystny dla zdrowia
Kwasy z grupy omega – 3 to kwas dokozaheksaenowy (DHA), który stanowi bardzo ważny składnik budulcowy siatkówki oka i osłonek mielinowych komórek mózgu, kwas eikozapentaenowy (EPA) który bierze udział w wielu fizjologicznych procesach oraz kwas alfalinolenowy (ALA). ALA, który znajduje się w lnie, szpinaku, brokułach i sałacie, jest prekursorem kwasów DHA i EPA. Jednak organizm człowieka zamienia ALA na korzystniejsze DHA i EPA w niewielkim stopniu. Dlatego eksperci zalecają spożywanie produktów bogatych w DHA.
DHA stanowi niezbędny składnik diety każdego człowieka i należy dbać, abyśmy nie byli narażeni na jego niedobory. Warto więc spożywać pokarmy o wysokiej zawartości EPA i DHA, którymi są tłuste ryby morskie: śledź, makrela, łosoś, sardynki. W mniejszej ilości DHA znajdziemy także w drobiu oraz jajkach, przy czym zdecydowanie więcej będzie go w produktach, które nie są otrzymane w wyniku hodowli przemysłowej. Zadbaj o uzupełnienie niedoborów omega-3 w ciąży
Niestety przeciętna Polka nie spożywa wystarczającej ilości ryb morskich, a jedynie połowę zalecanej wartości, dlatego specjaliści m.in. z Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego rekomendują ciężarnym oraz mamom karmiącym piersią dodatkową suplementację DHA. Według zaleceń ekspertów kobiety w ciąży i karmiące powinny otrzymywać suplementację 200 - 600 mg DHA dziennie w zależności od ilości spożywanych ryb. Dawka do 1 g DHA na dobę jest uznawana za bezpieczną.
Zgodnie z zaleceniami Komisji Europejskiej korzystne działanie na prawidłowy rozwój oczu i mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią występuje w przypadku spożycia przez matkę 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i EPA.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »