Na szczęście minęły już czasy, kiedy wegetarianie byli przez „mięsożerne” społeczeństwo postrzegani jako dziwacy i „nawiedzeni ekolodzy”. Obecnie dieta bezmięsna nie wzbudza tak gorących emocji, z jednym jednak wyjątkiem: wegetarianki spodziewające się dziecka nadal muszą wysłuchiwać „dobrych” rad ze strony otoczenia, bywają nakłaniane do zmiany diety i straszone konsekwencjami, jakie może mieć ich sposób odżywiania dla mającego się narodzić dziecka.
Czy rzeczywiście dieta wegetariańska w czasie ciąży jest w jakikolwiek sposób niebezpieczna dla płodu i matki? Lekarze zgodnie twierdzą, że nie, jeśli tylko jest odpowiednio zbilansowana. Na talerzu przyszłej mamy muszą znaleźć się produkty zawierające przede wszystkim białko, żelazo, węglowodany, witaminy, żelazo i wapń. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie organizmu na ten ostatni składnik, niewskazana w czasie ciąży jest dieta wegańska czyli wykluczająca wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego i oparta wyłącznie na roślinach. W jadłospisie przyszłej mamy muszą znaleźć się zarówno mleko, jak i jego przetwory, a także jaja - najlepsza będzie więc dieta lakto-ovo wegetariańska
Według zwolenników diety wegetariańskiej taki sposób odżywiania przyszłej mamy jest nie tylko bezpieczny, ale niesie za sobą szereg dodatkowych korzyści. Wegetarianki mają zazwyczaj niski poziom cholesterolu i mniej obciążony układ trawienny (mięso zalega w jelitach znacznie dłużej, niż produkty roślinne). W surowych zielonych warzywach, kaszach i roślinach strączkowych jest sporo kwasu foliowego potrzebnego do prawidłowego rozwoju płodu, a owoce, warzywa i pieczywo pełnoziarniste są doskonałym źródłem poprawiającego trawienie błonnika.
Nie znaczy to jednak, że wszystkie kobiety zachodząc w ciążę powinny przejść na wegetarianizm; wręcz przeciwnie – organizm potrzebuje czasu na przestawienie się na nowy rodzaj diety, a ciąża na pewno nie jest najlepszym okresem na jakiekolwiek eksperymenty z własnym ciałem. Niezależnie od tego, czy kobieta jest wegetarianką, czy nie powinna jeść dużo warzyw i owoców, kasz, nabiału i roślin strączkowych czyli wybierać z diety bezmięsnej to, co najlepsze.
Często zdarza się, że u kobiet (zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży) pojawia się niechęć do jedzenia mięsa. W ten sposób organizm sam próbuje „przestawić się” na lżejszy sposób odżywiania. Ciąża jest okresem, kiedy sygnały płynące „z ciała” są bardzo wyraźne i łatwe do odczytania: wszelkie zachcianki to przecież nic innego, jak swego rodzaju apel naszego organizmu o dostarczenie konkretnych składników pokarmowych, a wymioty są z kolei sposobem na oczyszczenie się z toksyn. Warto więc dokładnie wsłuchiwać się w siebie i zaufać swojemu organizmowi – zresztą nie tylko podczas ciąży.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »