Żelazo i kwas foliowy szczególnie ważne podczas ciąży
2011/12/18 0:00:00
Odpowiedni poziom żelaza oraz kwasu foliowego w organizmie jest bardzo ważny dla przyszłych mam i ich dzieci. Niedobór żelaza może doprowadzić do zmniejszonej wagi noworodka, a nawet przedterminowego porodu. Natomiast niedobór kwasu foliowego może doprowadzić do zwiększonego ryzyka wad cewy nerwowej, a nawet poronień. Chcąc zapewnić dziecku prawidłowy rozwój należy już od chwili poczęcia zadbać o to, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników.
Żelazo
Prawie jedna na trzy kobiety w wieku rozrodczym krwawi tak obficie w czasie menstruacji, że organizm traci więcej żelaza niż jest normalnie przyjmowane w pożywieniu. Oprócz normalnej dziennej utraty 0,5 – 1 mg żelaza, kobiety w wieku rozrodczym tracą dodatkowo 0.3 – 1,0 mg dziennie. Łącznie dzienna utrata żelaza wynosi 0,8 – 2 mg. Średnia dzienna wartość 2000 spożywanych kalorii nie dostarcza organizmowi więcej niż ok. 1 mg żelaza, a więc wiele kobiet powinno otrzymywać go dwa razy więcej. Ponadto niewielka liczba kobiet spożywa taką ilość kalorii, stąd dochodzi do niedoboru tego pierwiastka. Dodatkowo ciąża zwiększa zapotrzebowanie na żelazo w wyniku, czego konieczna jest jego suplementacja. Organizm rozwijającego się dziecka czerpie żelazo z zapasów, które przed ciążą nagromadził organizm matki. Później potrzebny mu pierwiastek pobiera ze spożywanego przez matkę jedzenia. Najwięcej żelaza potrzebuje około 7 miesiąca, gdy zaczyna gwałtownie się rozwijać. Wtedy też u matki może wystąpić niedokrwistość, czyli anemia. W efekcie niedobór pierwiastka może spowodować wady wrodzone dziecka, zaburzyć rozwój i pracę łożyska oraz doprowadzić do przedwczesnego porodu. W późniejszym okresie ciąży wpływa na wagę urodzeniową noworodka.
Kwas foliowy
Potrzeba kwasu foliowego jest większa u kobiet, które planują ciążę lub, które są w ciąży. Jako że kwas foliowy jest najważniejszy w początkowej fazie rozwoju płodu, specjaliści polecają przyjmowanie dodatkowego kwasu foliowego przed i w czasie trwania pierwszych tygodni ciąży. Kwas foliowy pomaga zredukować ryzyko wad wrodzonych zwanych wadami cewy nerwowej, które wpływają na rozwój mózgu i rdzenia kręgowego. Gdyby wszystkie kobiety w ciąży przyjmowały kwas foliowy we wczesnej fazie ciąży, występowanie wad cewy nerwowej spadłoby nawet o 75%. Potrzeba dodatkowej suplementacji jest nawet większa w okresie po ciążowym, jako że ciąża wpływa znacznie na obniżenie się poziomu witamin i minerałów. Przyjęcie 0,4 mg jest zalecana dla kobiet w ciąży, 0,3 mg dla innych. Dieta dostarcza ok. 0,2 mg, więc dodatek jest potrzebny codziennie. Witamina występuje naturalnie w różnych produktach, np. chlebie, suszonych owocach, warzywach o zielonych liściach takich jak szpinak czy brokuły. Ponieważ kwas foliowy jest niezbędny we wczesnym stadium ciąży, przyjmowanie go zalecane jest od momentu, w którym ciąża została zaplanowana (zaprzestanie brania środków antykoncepcyjnych), aż do ponownego brania środków antykoncepcyjnych. Kobiety, które rodziły wcześniej dzieci z wadami cewy nerwowej powinny przyjmować przepisane przez lekarza tabletki z wysoką dawką kwas foliowego.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »