Na talerzu przyszłej mamy (ale także kobiety dopiero planującej zajście w ciążę) nie powinno zabraknąć produktów zawierających kwas foliowy i żelazo. Odpowiedni poziom tych składników zapewnia dziecku prawidłowy rozwój już od chwili poczęcia, ale nawet przy racjonalnej diecie nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi odpowiednich ilości żelaza i kwasu foliowego z pożywienia, trzeba więc wzbogacić ją suplementami.
Żelazo jest jednym z ważniejszych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i rozwoju ciąży, bo dotlenia krew, a przez nią i płód. Pod wpływem zmian zachodzących w organizmie kobiety podczas ciąży, a także pojawiających się w jej pierwszych tygodniach wymiotów i nudności, często dochodzi do powstawania niedoboru żelaza, a to grozi anemią i stanowi poważne zagrożenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Ciężarne kobiety mające anemię często rodzą przedwcześnie, a ich dzieci mają niską masę urodzeniową. W skrajnych przypadkach niedobory żelaza prowadzą do niedotlenienia płodu, zwiększając ryzyko jego obumarcia i prowadząc do poronienia. O niedoborze żelaza świadczą takie objawy, jak zmęczenie, osłabienie, bóle głowy i bladość skóry.
Kobiety dopiero planujące zajście w ciążę powinny sięgnąć po kwas foliowy, który zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej (rozszczepu kręgosłupa, wad mózgu) u płodu. Wady te powstają w pierwszych 4 tygodniach życia płodowego, kiedy kobieta zazwyczaj jeszcze nie wie, że jest w ciąży.
Kwas foliowy może być dostarczany organizmowi za pomocą odpowiedniej diety, w której powinny się znaleźć m.in. brukselka, brokuły, rośliny strączkowe, kiełki pszenicy i mąka. Wiadomo jednak, że nasz organizm przyswaja tylko około połowy folianów pochodzących z żywności, a syntetyczny kwas foliowy jest przyswajany niemal w 100 procentach, dlatego lepiej jest przyjmować go w formie tabletek.
Zalecane dzienne spożycie folianów dla osoby dorosłej wynosi około 0,2 – 0,3 mg, ale kobiety planujące ciążę powinny przyjmować około 0,45 mg kwasu foliowego. Kobiety, które urodziły potomstwo z wadą cewy nerwowej, powinny przyjmować znacznie większe dawki - do około 4 mg. Suplementacje należy kontynuować przynajmniej przez pierwsze 12 tygodni ciąży, ponieważ w tym okresie następuje wzmożony podział komórek, rozwój tkanek i narządów płodu.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »