kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jesteś w ciąży? Dołącz brokuły do swojej diety
2014/9/16 12:40:00

Poniżej przedstawiamy inspirujący przepis na wiosenną sałatkę z drobnej kaszy jęczmiennej, brokułu i zieleniny, autorstwa znanego i cenionego kucharza – Tomasza Jakubiaka.

Wiosenna sałatka z drobnej kaszy jęczmiennej, brokułu i zieleniny - Przepis autorstwa Tomasza Jakubiaka

Składniki:

drobna kasza jęczmienna: 2 szklanki ugotowanej na sypko
kiełki słonecznika: garść
rukiew wodna: kilka gałązek
mięta: kilka listków
pomidor koktajlowy: kilka sztuk
brokuł: drobne sparzone różyczki
rzodkiewka: 4 rzodkiewki
ser bryndza: 100g porwane na strzępy
fot. Sałatka z drobnej kaszy jęczmiennej, brokułu i zieleniny

Sos:
oliwa: ćwierć szklanki
sok z jednej cytryny
miód: 2 pełne łyżki
czosnek


Przygotowanie:

Pomidorki drobno posiekaj i wymieszaj z kaszą, różyczkami, posiekaną dowolnie rzodkiewką, serem, kiełkami i listkami ziół. W misce wymieszaj dokładnie składniki sosu, aż powstanie jednolita płynna ciecz; wymieszaj z sałatką. Sałatkę przed podaniem posyp różyczkami i kilkoma listkami ziół.

- Brokuły są bardzo bogate w sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Są bogate w magnez, niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca. Warzywo to ma również właściwości terapeutyczne w przypadku anemii – dotyczy to zwłaszcza dzieci i ciężarnych kobiet – mówi Tomasz Jakubiak. - Najwięcej wartości odżywczych mają warzywa w stanie surowym, dlatego trzeba je przechowywać w chłodziarce, aby nie zwiędły i nie straciły chlorofilu – dodaje.


Strony: [1] [2]

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: brokuły, ciąża, dziecko, kwas foliowy


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »