Raport przygotowany przez jedną z firm produkujących witaminy podaje wyniki badań dotyczących stylu życia kobiet w ciąży. Celem projektu było poznanie zmian w stylu życia, w szczególności w sposobie odżywiania, Polek spowodowanych przez ciążę i macierzyństwo. Badanie objęło trzy grupy złożone z kobiet spodziewających się dziecka, matek karmiących piersią oraz lekarzy ginekologów.
Wyniki pierwszej części badania, poświęconej przygotowaniom do ciąży, pokazują, że tylko połowa mam planowała macierzyństwo i przygotowywała się do niego. Obserwacje lekarzy ginekologów są zbliżone - ich zdaniem dla 6 na 10 ich ciężarnych pacjentek wiadomość o tym, że spodziewają się dziecka, jest zaskoczeniem.
Tymczasem, im wcześniej kobieta rozpocznie przygotowania do ciąży, tym większe są szanse na jej pomyślny przebieg. „Pacjentkom, które rozważają zajście w ciążę w ciągu najbliższych 6 miesięcy, doradzam wprowadzenie zmian w dotychczasowym stylu życia. Powinny one odpowiednio wcześnie ograniczyć spożywanie używek, a także wykazywać większą dbałość o swoje zdrowie, bo od niego zależy zdrowie maleństwa. Przyszłe mamy muszą być aktywne i zdrowo się odżywiać, m. in. zwracać uwagę na zawartość witamin i składników mineralnych w diecie” - wyjaśnia lekarz ginekolog Witold Osóbka - Morawski.
Dla przykładu, niedobory żelaza to podstawowa przyczyna występowania niedokrwistości u kobiet w ciąży. Problem ten o wiele częściej dotyczy matek, u których zapasy żelaza były naruszone jeszcze przed zajściem w ciążę, chociażby z powodu obfitych miesiączek lub błędów w odżywianiu. Aby uchronić się przed szczególnie groźnymi w czasie ciąży niedoborami, warto zawczasu zwrócić szczególną uwagę na spożywane posiłki.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »